Ingineria Produselor Alimentare

  • Titlul obţinut: Inginer
  • Nivelul de studiu: Licenţă
  • Domeniul de studii: Ingineria Produselor Alimentare
  • Număr total de credite: 240
  • Durata studiilor: 4 ani (8 semestre).
  • Descriere generală: Programul de studii de licență INGINERIA PRODUSELOR  ALIMENTARE are ca obiectiv general formarea de  specialişti tehnologi în domeniul industriei alimentare; acest program funcţionează din anul 2009, fiind acreditata in 2015 si are durata de studii de 4 ani, curs de zi cu 240 de credite, conform Acordului Bologna. Absolvenții acumuleaza in perioada de studii cunostintele teoretice, tehnice si manageriale necesare pentru a fi pregatiti sa faca fata cu succes competitivitatii de pe piata muncii la nivel national si international, avȃnd posibilitatea   să activeze în domenii extrem de diverse, ȋn tehnologiile tuturor subramurilor din industria alimentară, (inclusiv pe direcțiile  biotehnologiei şi bioingineriei), atȃt ȋn ţară cȃt şi ȋn străinătate. Obiectivele majore ale programului prevăd instruirea teoretică şi practică a studenților pentru cunoaşterea tehnologiilor moderne din domeniul  producției alimentare, cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de creştere a calității produselor alimentare, proiectarea şi exploatarea  liniilor tehnologice de prelucrare a produselor agroalimentare, cunoaşterea legislației în domeniu.

Competenţe profesionale

  • Identificarea, descrierea şi utilizarea adecvată a noţiunilor specifice ştiinţei alimentului şi sigurantei alimentare
  • Conducerea proceselor generale de inginerie, exploatarea instalaţiilor şi echipamentelor de industrie alimentară
  • Conducerea, analiza şi proiectarea tehnologiilor alimentare de la materii prime până la produs finit.
  • Planificarea, organizarea si coordonarea activitatilor de marketing agro-alimentar.
  • Proiectarea de produse alimentare noi, implementarea si managementul de proiecte.
  • Managementul calitatii pe lantul agro-alimentar.
  • Aplicarea strategiilor de perseverenţă, rigurozitate, eficienţă şi responsabilitate în muncă, punctualitate şi asumarea răspunderii pentru rezultatele activităţii personale, creativitate, bun simţ, gândire analitică şi critică, rezolvarea de probleme pe baza principiilor, normelor şi a valorilor codului de etică profesională în domeniul alimentar.
  • Aplicarea tehnicilor de interrelaţionare în cadrul unei echipe; amplificarea şi cizelarea capacităţilor empatice de comunicare interpersonală şi de asumare a unor atribuţii specifice în desfăşurarea activităţii de grup în vederea tratării / rezolvării de conflicte individuale / de grup, precum şi gestionarea optimă a timpului.
  • Utilizarea eficientă a diverselor căi şi tehnici de învăţare – formare pentru achiziţionarea informaţiei din baze de date bibliografice şi electronice atât în limba română, cât şi într-o limbă de ciculaţie internaţională, precum şi evaluarea necesităţii şi utilităţii motivaţiilor extrinseci şi intrinseci ale educaţiei continue.

Ocupaţii posibile conform  Clasificării Ocupaţiilor din Romȃnia (COR)

Calificările absolvenților programului de studiu Ingineria produselor alimentare, corespunde cadrului național al calificărilor (nomenclatorului ocupațiilor din România) în vigoare astfel:

  • Analist cumpărări/consultant furnizori
  • Auditor în domeniul siguranței alimentare
  • Consilier inginer industria alimentară
  • Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene
  • Inginer de cercetare în tehnologia prelucrării produselor agricole
  • Expert inginer industria alimentară
  • Inginer în industria alimentară
  • Inspector de specialitate inginer industria alimentară
  • Proiectant inginer produse alimentare
  • Referent de specialitate inginer industria alimentară

Posibilități de dezvoltare profesională ulterioară – prin continuarea studiilor la masterat și ulterior la doctorat devine posibilă:

  • Ocuparea unui post în invățământ
  • Ocuparea unui post de cercetare in institute de profil din țară.

Plan de învățământ

Sari la conținut