Notă: Documentul de față cuprinde idei și fragmente din documente de interes public
I. Introducere
Strategia de cercetare a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este elaborată pe baza planului managerial al Rectorului pentru perioada 2020-2024 și urmează îndeaproape dezideratele strategiei naționale pentru cercetare, dezvoltare și inovare având în vedere prevederile Strategiei Europene de Cercetare.
Cercetarea științifică este o condiție esențială a educației universitare, este o sursă importantă de fonduri necesare achiziționării de aparatură, asigură formarea, perfecționarea continuă și prestigiul cadrelor didactice, susține studiile doctorale, susține dezvoltarea mediului economic și social, regional și național și susține internaționalizarea educației universitare. Activitatea de cercetare finanțată este confirmată prin publicații științifice care demonstrează creativitatea și inovarea programelor de cercetare desfășurate.
Având în vedere că în evaluările și clasificările actuale, persoanele, de grup, ale programelor de studiu sau instituționale, producția științifică are o cotație importantă, orientarea spre îndeplinirea acestor cerințe devine obligatorie pentru toți membrii comunității. Sistemul de finanțare actual, la nivel de universitate, se face și în funcție de acest criteriu prioritar. Mai mult, vizibilitatea internațională cuantificată pe baza articolelor și citărilor în reviste cu factor de impact este un criteriu de eligibilitate la toate competițiile. Activitatea de cercetare științifică fructificată și demonstrată prin publicații științifice este o preocupare importantă a oricărei comunități academice.
Activitatea de cercetare științifică a USAMV Cluj-Napoca, acoperă cele trei componente ale activității de cercetare-dezvoltare-inovare:
(1) cercetarea fundamentală și aplicativă,
(2) dezvoltarea experimentală (produse, servicii, tehnologii inovative) și
(3) inovarea (transferul în mediul socio-economic a serviciilor, produselor, tehnologiilor inovative).
II. Scopuri strategice
În perioada 2020-2024 în USAMV Cluj-Napoca se definesc următoarele scopuri strategice în activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare:
Obiectivul 1 (Publicare)
Creșterea calității și a numărului de lucrări științifice, a brevetelor de invenție, a participărilor la manifestări științifice în țară și străinătate. Creşterea calităţii şi vizibilității Conferinței internaționale a USAMV Cluj-Napoca „Life Sciences for Sustainable Development”, şi a Simpozionului studenţesc.
Strategii specifice:
Obiectivul 2 (Consolidare)
Identificarea și susținerea unor domenii strategice de cercetare care să asigure un avantaj pentru USAMV Cluj-Napoca în țară și străinătate și publicații cu impact științific mare. Se are în vedere consolidarea domeniilor de cercetare existente în cadrul USAMV Cluj-Napoca şi definirea unor domenii noi de cercetare în cadrul direcţiilor de specializare inteligentă promovate prin Strategia Europeană de Cercetare.
Strategii specifice:
Obiectivul 3 (Resursa umană)
Atragerea personalului de cercetare valoros pe plan național și internațional cu precădere prin stabilirea de parteneriate cu specialiștii din diaspora, creșterea numărului și stabilizarea personalului de cercetare.
Strategii specifice:
Obiectivul 4 (Servicii)
Identificarea activităților de cercetare cu potențial economic din USAMV Cluj-Napoca pentru a crea medii de cercetare care să ofere servicii de consultanță și cercetare către terți.
Strategii specifice:
Invenția este o rezolvare sau realizare tehnică dintr-un domeniu al cunoașterii care prezintă noutate și progres față de stadiul cunoscut până atunci. Invenție și „inovație” sunt concepte care nu trebuie confundate. Invenția constă în crearea unei noi configurații, compoziții sau materii, dispozitiv sau proces. Invenția este prima apariție a unei noi idei (concept) pentru un nou produs sau proces, în timp ce inovația este prima comercializare a ideii noi.
Inovația este considerată, în general, motorul principal al creșterii economice în economia globală. Inovarea reprezintă „procesul global de creativitate tehnologică și comercială, transferul unei noi idei sau al unui nou concept până la stadiul final al unui nou produs, proces sau activitate de service acceptată de piață” (OECD).
Inovațiile din cadrul USAMV Cluj-Napoca, sunt clasificate astfel:
(1) inovații de produs (ex. îmbunătățiri semnificative ale specificațiilor tehnice, componentelor și materialelor) şi
(2) inovații de proces (de exemplu noi procedee de fabricație sau fluxuri tehnologice).
USAMV Cluj-Napoca prin direcțiile de cercetare abordate este direct interesată de promovarea invențiilor rezultate din activarea de cercetare-dezvoltare. Pentru identificarea invențiilor din cadrul USAMV Cluj-Napoca se va utiliza procedura stabilită de către Centrul de Transfer Tehnologic al universității. Promovarea invențiilor se va realiza pe pagina web destinată cercetării și continuând cu alte modalități de diseminare moderne sau clasice.
IV. Servicii către comnunitate
USAMV Cluj-Napoca este preocupată atât de oferirea de servicii către beneficiari cu perspectivă pur antreprenorială, cât și de oferirea de servicii inovative către comunitate astfel încât invențiile să devină inovații.
Unitățile de cercetare (laboratoare, centre, institute) vor prezenta ofertele de analize/ consultanță, conform unei proceduri stabilite de către Consiliul Cercetării Dezvoltării Inovării.
Centrele de Transfer Tehnologic din USAMV Cluj-Napoca (CTT-BIOTECH si CTT-COMPAC) vor prezenta brevetele cu potențial de inovație și vor susține implementarea eficientă a serviciilor inovative către comunitate.
V. Finanțarea cercetării în USAMV Cluj-Napoca
Sursele de finanțare a cercetării din cadrul USAMV Cluj-Napoca sunt următoarele:
Conform deciziilor curente ale Consiliului de Administrație și Senatului USAMV Cluj-Napoca 20% din regia contractelor de cercetare este returnată directorilor/responsabililor de proiecte. Aceste reglementări sunt în continuare susținute de actuala strategie.
VI. Concluzii
Strategia prezentată desemnează liniile directoare ale activității de cercetare din USAMV Cluj-Napoca. Pentru îndeplinierea scopurilor strategice și a obiectivelor de cercetare se vor desfășura acțiuni concrete cu finalitate adecvată la nivelul fiecărei structuri de cercetare, avându-se în vedere planurile operaționale, resursele necesare și responsabilități.
PRORECTOR CERCETARE
Prof. dr. Dan C. Vodnar