Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare

  • Titlul obținut: Inginer
  • Nivelul de studiu: Licență
  • Domeniul de studii: Ingineria Produselor Alimentare
  • Număr total de credite: 240
  • Durata studiilor: 4 ani (8 semestre)
  • Descriere generală: Programul de studii de licență Controlul și Expertiza Produselor Alimentare (CEPA) din cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor,   are ca obiectiv general formarea de  specialiști  în domeniul industriei alimentare. Obiectivele majore ale programului prevăd instruirea teoretică și practică a studenților pentru cunoașterea și implementarea: măsurilor de creștere a calității și siguranței produselor alimentare, tehnologiilor din domeniul  producției alimentare, activităților din laboratoarele de încercare.

Programul de studii Controlul și Expertiza Produselor Alimentare pregătește specialiști care vor avea cunoștințe și competențe privind:

  • Identificarea, descriereași utilizarea adecvată a noțiunilor specifice științei alimentului și siguranței alimentare;
  • Conducerea proceselor generale de inginerie, exploatarea instalațiilorşi echipamentelor de industrie alimentară;
  • Supravegherea, conducerea, analizași proiectarea tehnologiilor alimentare de la materia prima până la produsul finit;
  • Planificarea, organizarea si coordonarea activităților de marketing agro-alimentar;
  • Proiectarea de produse alimentare noi, implementarea si managementul de proiecte;
  • Managementul calității pe lanțul agro-alimentar.
  • Aplicare metodelor si principiilor ingineresti de baza pentru solutionarea problemelor tehnologice din lantul alimentar.
  • Identificare problemelor specifice sigurantei alimentare si a responsabilitatilor aferente rezolvarii acestora

Absolvenții programului de studii Controlul și Expertiza Produselor Alimentare beneficiază de următoarele perspective profesionale conform Codului Ocupațiilor din România (COR):

  • ingineri în controlul calități și siguranței alimentelor,
  • inginer tehnolog în industria alimentară,
  • funcționar public-consilier în organisme naționale/internaționale cu atribuții în asigurarea securității și siguranței alimentare,
  • inspector de specialitate inginer industria alimentară
  • inginer cercetare în laboratoare naționale/internaționale

Posibilități de dezvoltare profesională ulterioară – prin continuarea studiilor la masterat și ulterior la doctorat devine posibilă:

  • Ocuparea unui post în învățământ preuniversitar/universitar
  • Ocuparea unui post de cercetare in institute de profil din țară/străinătate.

Plan de învățământ

Sari la conținut