siglaSTA-transparent 

 Facultatea de Ştiinţa și Tehnologia Alimentelor


 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

English French German Italian Spanish

Maria Simona Chiş

 

 "Numele meu este Chiş Maria Simona, doctorandă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Şcoala de Ştiinţe Agricole Inginereşti, anul I şi fericita beneficiară a unei burse Erasmus pentru un an universitar.

 ,,Călătoria de o mie de mile începe cu un singur pas.” Lao Tzu

 

 

 De ce am decis să vă scriu experienţa mea Erasmus? Pentru că vreau să vă îndrum spre a beneficia de o experienţă pe care nu o să o uitaţi niciodată, o experienţă unică, o experienţă în urma căreia vi se vor deschide multe oportunităţi profesionale, în urma căreia o să vedeţi viaţa profesională cu alţi ochi, o să aveți alte orizonturi şi nu o să va mai opriți niciodată din cercetare, studiu şi căutarea de răspunsuri la întrebări necunoscute.

Cum am luat aceasta decizie?
Am tot auzit de Erasmus, Erasmus şi m-am decis să aplic la Universitatea Politehnica din Valencia. În scurt timp după ce am aplicat am primit şi un răspuns pozitiv: am fost acceptata. Nici nu știam cum să reacționez: să fiu bucuroasă, entuziasmata, dar, pot să va spun ca am fost oarecum speriata, nu știam cum o să fie, ce trebuie să fac şi cu ce să încep?
Experiența mea a început în data de 6 septembrie 2013…de fapt a început cu doua săptămâni înainte: stres, bagaje, ideea de a zbura prima data cu avionul, emoții, nopți nedormite şi sute de întrebări….oare ce să mai iau cu mine? oare cum va fi??
În primele zile am început căutarea unui apartament şi m-am înscris la primele materii. Cu greu, dar căutând prin tot orașul şi văzând apartamente ne-am decis (eu şi colega mea Florina Balea) asupra unuia foarte aproape de universitate: 5 minute universitatea, 10 plaja….zic eu, alegerea optimă. În prima lună cald, frumos, ore până la ora 21 şi programul lor ciudat: de la 14-16 totul închis…ne-am acomodat mai greu la început, dar a funcționat.
Am vizitat împreună cu ceilalți studenţi Erasmus: Madrid, Barcelona, Andalucia, Peniscola, Requena şi multe alte obiective frumoase. Timpul trecea incredibil de repede şi am ajuns în sesiune…mult studiu, greu cu modalitățile lor de evaluare, dar în final, am absolvit toate examenele cu succes.
Începând cu semestrul II am început practica într-un laborator, unde am învățat multe lucruri utile în domeniul alimentar şi mi-am făcut partea teoretica a lucrării mele de dizertaţie. Am lucrat alături de o echipă de profesioniști, o echipă de la care am dobândit multe abilitați practice, multe cunoștințe în domeniul alimentelor funcționale.
1
Foto 1: Laboratorul Ciudad Politécnica de la Innovación
Am participat la un concurs național Ecotrophelia, alături de colege din Spania, Peru, unde am învățat să ne stăpânim emoțiile în public în faţa unei săli întregi plină de oameni necunoscuți nouă şi am învățat să ne adresăm într-o altă limbă decât limba română.
2
Foto 2: Concurs Ecotrophelia, Barcelona
Ne-am făcut mulți prieteni, am învățat multe lucruri noi şi în final am rămas cu amintiri incredibil de frumoase, care vor dăinui multă vreme de acum încolo.
Aş repeta aceasta experiența cu mare drag, oricând mi s-ar oferi o noua șansă!

 3

Foto 3: Campusul Univestităţii Politehnice

 O să închei cu un citat care mie îmi place mult: ,,Nu-ti visa viața, trăieşte-ţi visul!”

Așa ca îndrăzniți, experimentați experiența Erasmus, aveți încredere în propriile forte, explorați, cunoașteți noi tradiții, culturi şi îmbogăţi-ţi-vă profesional şi sufletește! "