siglaSTA-transparent 

 Facultatea de Ştiinţa și Tehnologia Alimentelor


 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

English French German Italian Spanish

Lavinia Călinoiu

 

“Calatoria si schimbarea locului aduc o noua vigoare mintii.” – Seneca

 

"Mă numesc Lavinia Calinoiu, sunt masterandă in anul al II-lea, specializarea Food Quality Management din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentului şi sunt deosebit de bucuroasă să pot spune că pană la acest moment am avut parte nu doar o data ci chiar de doua ori de extraordinara experientă numită Erasmus. Daca am ales sa merg şi a doua oară, înseamnă că provoacă dependenţa….pentru că aş mai merge din nou!

 

 

 

Dar ce inseamnă de fapt Erasmus? Erasmus înseamnă orizonturi noi, deschise, experientă de viată, prietenii noi şi de durată, culturalizare internaţională, independentă, dezvoltarea de noi abilităţi, maturizare, situaţii noi, distracţii, călătorii, locuri noi, creştere şi dezvoltare, performantă, baza pentru o cariera de succes. Pentru mine Erasmus a însemnat toate de mai sus, dar am să vă mărturisesc experienţa mea sub forma unei povestioare.

 

În anul al IV lea, nivel licenţă, primul semestru am păşit efectiv în lumea Erasmus spre o destinaţie necunoscută la acel moment – Olanda, Universitatea din Wageningen – pentru a mă descoperi pe mine şi a descoperi lumea cu ajutorul unei mobilităţi de studiu. Am ales greul, cum ar zice unii sau chiar voi, dar aparenţele înşeală mereu…pentru ca tot ce e mai greu in viaţă este şi mai bun şi îţi aduce cele mai mari satisfacţii. La ce mă refer mai exact este faptul că Universitatea din Wageningen este o universitate de renume în întreaga lume, cunoscută ca fiind deloc uşoară cu pretenţii ridicate în aria studiului, performanţei şi cercetării avand profesori şi cercetători de elită…dar daca era altfel nu mai era in top, NU?

 

Îmi aduc aminte cu drag de primele zile Erasmus, de modul călduros în care am fost primiţi, de ajutorul acordat pentru acomodare precum şi de sistemul diferit de predare-învăţare. Simt şi acum acel entuziasm pe care îl aveam cand am mers la primul curs cu predare în limba engleză…nu mai avusesem parte de aşa ceva…era stimulant…armonios pentru ureche…mă simţeam parte din elită! Eram mandră că am ajuns acolo, dar acest lucru nu ar fi fost niciodată posibil fără ajutorul bursei – mobilităţii de studiu Erasmus!

 

Cultura olandeză, tradiţiile culinare, oraşul în sine, obiceiul de a utiliza bicicleta zilnic pentru deplasare, infrastructura disponibilă, universitatea impresionant de mare…toate aceste lucruri m-au făcut sa realizez cat de închise mi-au fost orizonturile pană la acel moment, cat de săracă eram intelectual, deşi aveam numai note de 10…importantă e dezvoltarea de noi abilităţi practice, intelectuale, de a te descurca singur în situaţii noi făcand faţă provocărilor pentru că acestea te ajută să reuşeşti efectiv în viaţă şi nu studiul mot-a-mot vanand notele de 10, şi asta o spun eu din postura unei şefe de promoţie!

 

Perioada în care am fost plecată pe tăram olandez a cuprins lunile septembrie – martie, 6 luni în care am învăţat prin practică şi experimente de laborator teoria aferentă, stimulandu-mi gandirea logică şi cuprinzand probabil cel puţin 1 an de studiu de la noi. Erasmus m-a ajutat să ajung la un alt nivel, să fiu privită de către profesori ca un om de baza, un om cu un viitor deja conturat. De ce? Pentru că am studiat într-o altă limbă, am promovat toate examenele cu note bune în contextul unei universităţi de elită avand profesori legendari, am fost altfel…am făcut o diferenţă în viaţa mea pentru ca am putut! Si tu poţi! Pentru ca nu ai nimic de pierdut, numai de castigat!

 

Sesiunile de proiecte în grup erau cele mai interesante. Lucram împreună cu alţi 2-3 colegi din diferite tări ale lumii – pentru ca Univ. Wagenigen e cunoscută ca fiind locul în care se adună studenţi din întreaga lume – iar în felul acesta aveam posibilitatea să călătoresc în alte ţări cu mintea prin poveştile colegilor, să apreciez lucruri şi oameni noi, să învăţ din modestia lor şi să îmi doresc să reuşesc tot mai mult. M-a impresionat că fiecare învaţă pentru el, erau foarte corecţi şi nici măcar nu îşi doreau să copieze la examene pentru că asta însemna pană la urmă să se amăgească singuri, o investiţie fără rezultat în timp.

 

Bineînteles costul de trai în Olanda e mult mai ridicat ca la noi, dar Erasmus te învaţă şi cum să îţi gestionezi bănuţii, cum să îi apreciezi cand nu îi ai şi cum să găteştiJ

 

Într-o experienţă Erasmus vei avea parte de momente inedite – comice dar şi penibile – trebuie să le iei aşa cum vin, cu o atitudine pozitivă pentru că la un moment dat cu siguranţă vei rade de ele şi vor fi cele mai de preţ amintiri! Locurile vizitate şi excursiile organizate sau spontane te vor face să trăieşti la maxim! „Niciodata să nu spui niciodată!”

 

Şi pentru că povestea mea Erasmus nu se termină aici, vă voi relata puţin şi din cea de-a doua aventură, de aceasta dată pe tăram german – Bremen – şi sub o altă formă – Erasmus Placement (mobilitate de practică, internship) pentru că am mai crescut puţin.

 

In anul I de master, al doilea semestru, eram pregatită pentru o nouă experienţă Erasmus în Germania la compania Centiv, deoarece Erasmus Placement îţi oferă posibilitatea de a face practică în domeniu sau nu la o companie din străinătate. Sfat: primul pas spre reuşită după terminarea facultăţii este un internship.

 

Competenţele si abilităţile dezvoltate în campul muncii de-a lungul perioadei de internship sunt de nepreţuit şi vor reprezenta cartea ta de vizită pentru viitoarea angajare. Colectivul intalnit, comunicarea şi munca în echipă te fac să înţelegi funcţionalitatea unui sistem internaţional necunoscut pană la acel moment. Implicarea este cuvantul cheie ca după terminarea perioadei de internship să fii chiar angajat.

 

Erasmus Placement este rampa ta de lansare!

 

Trebuie să recunosc, si o fac cu mare drag, că la baza fiecărei reuşite stă un îndrumător, un om cu experienţă în acest domeniu şi cu multă bunăvoinţă de a-i direcţiona şi pe alţii spre succes odată ce el a reuşit. Aşadar pentru că şi eu am fost stimulată de îndrumătorul meu să o iau pe acest drum Erasmus, vă îndrum şi pe voi, dragi studenţi, să nu vă fie frică, să luaţi tot ce vă oferă viaţa şi să profitaţi din plin de experienţele internaţionale de studiu sau practică pentru că doar acestea vor face o diferenţă între voi şi colegii voştri spre o carieră de succes."